POPOS donacije su osmišljene da zadovolje osnovne i urgentne potrebe stanovništva. Projekti su predviđeni kao jednokratna, nepovratna pomoć lokalnim zajednicama u oblastima kao što su zdravstvo, obrazovanje, očuvanje životne sredine i socijalna zaštita.

Najčešći primeri realizovanih donacija su: rekonstrukcija zgrada škola i vrtića (najčešće je to zamena prozora i vrata ili rekonstrukcija mokrog čvora, krova i podova), medicinska oprema i vozila hitne pomoći, vozila za odnošenje smeća i kontejneri, cisterne i čistilice, specijalna vozila za prevoz lica sa posebnim potrebama, oprema za institucije socijalne zaštite i drugo.

Ovaj program ne predviđa nabavku kancelarijskog materijala (računajući i osnovnu IT opremu) a ni potrošne ili jednokratne robe. POPOS donacije takođe nisu namenjene plaćanju operativnih i drugih troškova funkcionisanja institucija.

Ko može da aplicira: Zdravstvene ustanove, osnovne škole i vrtići, javna komunalna preduzeća, ustanove socijalne zaštite, udruženja, međunarodne ili lokalne NVO, lokalne samouprave...

Maksimalna vrednost projekta: 10 miliona japanskih jena