Svrha Programa: #EUzaTebe –“ EU za kulturno nasleđe i turizam“ je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala koji ima za cilj podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Program dodele bespovratnih sredstava ukupne vrednosti od milion evra, jedna je od mera koja je usmerena direktno ka privatnom sektoru.

Glavni cilj Programa je pomoć destinacijama u prevladavanju posledica pandemije COVID-19 kroz pružanje podrške lokalnom privatnom sektoru, poboljšanje kvaliteta turističkih usluga i promociju regiona kao bezbedne i atraktivne turističke destinacije.

Specifični ciljevi Programa:

 • Poboljšati kapacitete pružalaca turističkih usluga iz privatnog sektora
 • Unaprediti bazu resursa pružalaca usluga iz privatnog sektora
 • Poboljšati kvalitet turističke ponude mikro i malih preduzeća
 • Poboljšati marketing i prodaju u turističkom sektoru ciljane regije, što će dovesti do povećane vidljivosti regije na nacionalnom i prekograničnom tržištu
 • Povećati priliv turizma u regiju

Oblasti podrške i okvirne prihvatljive aktivnosti:

1. Modernizacija smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekatza za degustaciju, info-punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja:

 • Renoviranje/adaptacija/proširenje/unapređenje kvaliteta objekata, uključujući nabavku neophodne nove opreme (npr. nameštaj, kuhinjski aparati i sl.)
 • Infrastruktura malog obima i oprema za postojeće ili novoosmišljene aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme i sl.

2. Unapređenje bezbednosnih i higijenskih standarda objekata i usluga koje se nude turistima

3. Uvođenje novih turističkih proizvoda i usluga

4. Uvođenje novih prodajnih kanala (sa fokusom na digitalna rešenja)

5. Promotivne aktivnosti (sa fokusom na digitalna rešenja)

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 1.200.000,00 RSD bez PDV-a

Minimalno su-finansiranje: 10%

Period implementacije projekata: 4 meseca od potpisivanja ugovora o donaciji

Ko može aplicirati: privatni subjekti koji posluju u turističkom sektoru (turistički objekti poput pružaoca usluga smeštaja, kampova, ugostiteljskih objekata, vinarija i druga preduzeća neposredno uključena u pružanje turističkih usluga, proizvodnja i prodaja suvenira, i dr.):

 • Fizička lica koja pružaju usluge smeštaja u kategorizovanim objektima
 • Registrovana poljoprivredna gazdinstva
 • Preduzetnici, mikro i mala preduzeća (do 50 zaposlenih)  

Podnosioci zahteva moraju biti registrovani kod relevantnih nadležnih organa min. 6 meseci pre podnošenja zahteva za dodelu sredstava i moraju da realizuju aktivnosti na teritoriji jedne od 12 ciljnih lokalnih samouprava:

 • Golubac, Veliko Gradište, Smederevo, Požarevac
 • Boljevac, Bor, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Sokobanja, Zaječar

Napomena:

 • Zahtevi se podnose isključivo elektronski, dostavljanjem obrazaca Aplikacionog formulara i  Budžeta (obavezno na engleskom jeziku) i prateće dokumentacije (na srpskom jeziku) na adresu tourismgrantserbia@giz.de.
 • Zahtevi za pojašnjenja se dostavljaju putem mejla tourismgrantserbia@giz.de do 10.07.2020, a odgovori će biti objavljeni 13.07.2020. na internet stranama www.germancooperation.rs i www.euinfo.rs.  
 • Onlajn info sesije na kojima će pored predstavljanja programa i procedura, potencijalni podnosioci projekata imati mogućnost da postave pitanja i dobiju pojašnjenja o detaljima poziva, biće moguće pratiti na Fejsbuk stranici (https://www.facebook.com/EUzaTebe/) ili preko MS Teams platforme (petak, ponedeljak) u:

1. petak 03.07.2020. od 18 časova, i u

2. ponedeljak 06.07.2020. od 13 časova