Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Započeo sa implementacijom novi regionalni projekat za Braničevo-Podunavlje

05.10.2015

Zahvaljujući podršci Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, Regionalna razvojna agencije “Braničevo-Podunavlje” započela je implementaciju projekta “Evropeizacija lokalnih politika u oblasti ruralnog razvoja”. Projekat se realizuje na teritoriji regiona Braničevo-Podunavlje, a predviđeno je da traje do 30. jula 2016. godine.

Evropska komisija je 20. januara 2015. godine usvojila Program predpristupne pomoći za ruralni razvoj Republike Srbije za programski period 2014. - 2020. godine (IPARD II) i za njegovu realizaciju opredelila ukupno 175 miliona evra. Cilj IPARD II Programa je da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrednog sektora, njegovom usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i diversifikaciji i razvoju ekonomskih aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim sredinama.

Pored neophodnih reformi i usklađivanja politika, pravnog i institucionalnog okvira u ovoj oblasti na nacionalnom nivou, neophodno je unapređenje kapaciteta svih ključnih aktera na lokalnom i regionalnom nivou, u smislu jasno identifikovanih potreba i razvojnih prioriteta u ovoj oblasti, kao i veće informisanosti, znanja i poboljšane saradnje svih zainteresovanih.

U tom smislu, Projekat predviđa uključivanje kreatora lokalnih politika i zaposlenih u lokalnim samoupravama, organizacija civilnog društva i vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, predstavnika zadruga, preduzetnika i MSP koji svojim poslovnim aktivnostima doprinose ruralnom razvoju, kao i svih zainteresovanih strana.

Jedan od ciljeva projekta takođe predviđa i unapređenje komunikacije i saradnje sa svim relevantnim nacionalnim institucijama i organizacijama, sa ciljem većeg učešća lokalnih i regionalnih aktera u kreiranju nacionalnih politika i procesu pregovaranja sa EU u oblasti ruralnog razvoja.

Obzirom da se početak sprovođenja prvih akreditovanih mera Programa očekuje tokom 2016. godine, vizija ovog Projekta je da bude podsticaj i podrška uspešnom korišćenju IPARD II sredstava i time uspešnijem ruralnom razvoju u regionu Braničevo-Podunavlje.

Više informacija o projektu: OVDE. 

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Newsletter

Prijavite se na našu mejling listu, dobijajte automatski najnovije informacije sa našeg sajta i budite obavešteni o aktuelnim konkursima.