Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Počela realizacija projekta Link Up! Serbia II

10.08.2020

 

Sa velikim zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je počela realizacija projekta Link Up! Serbia II koji finansira Austrijska razvojna agencija (ADA), sredstvima Austrijske razvojne saradnje (ADC) u iznosu od 1,669,454 miliona evra. Projekat se bavi razvijanjem poslovne saradnje sa srpskom dijasporom kroz podršku investicijama, partnerstva firmi iz dijaspore i domaćih malih i srednjih preduzeća, i podršku lokalnim samoupravama u predstavljanju investicionih potencijala.

Projekat predstavlja drugu fazu, pokrenutu na bazi istraživanja i razvoja saradnje Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD) sa srpskom dijasporom u Austriji kao i predloga regionalnih razvojnih agencija u Srbiji i Privredne komore Srbije.

ICMPD je međunarodna organizacija specijalizovana za politike migracija. Sedište ICMPD-a je u Beču. Republika Srbija je jedna od osamnaest članica ICMPD-a. U saradnji sa Republikom Srbijom i uz podršku Austrijske razvojne saradnje (ADC), ICMPD je već tri godine aktivan na temi srpske dijaspore u Austriji, kroz tzv. prvu fazu Link Up! projekta.

Istraživanja u prvoj fazi su pokazala da postoji sve snažnija zainteresovanost dijaspore da ulaže u Srbiji i da podrži domaća mala i srednja preduzeća u internacionalizaciji. Predviđene aktivnosti u sklopu ovog projekta su osmišljene tako da se srpskoj dijaspori omogući lakše investiranje i povezivanje sa poslovnim partnerima u Srbiji, a lokalnim samoupravama pomogne da na pravi način predstave investicione mogućnosti i uslove poslovanja u svojim sredinama.

ICMPD sada sprovodi drugu fazu projekta. U drugoj fazi, nacionalni partner na projektu je Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, dok su implementacioni partneri Razvojna agencija Srbije (RAS), Privredna komora Srbije i 6 regionalnih razvojnih agencija: RAREI (Beograd), Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (Leskovac), RRA Jug (Niš), REDASP (Kragujevac), RARIS (Zaječar) i RRA Braničevo - Podunavlje (Požarevac).

U geografskom fokusu u Srbiji su Beograd, Šumadijski i Pomoravski okrug, Braničevo i Podunavlje, Zaječarski i Borski okrug, Niški okrug, i Jablanički i Pčinjski okrug.

U fokusu u dijaspori su prva i druga generacija dijaspore u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Prve aktivnosti na projektu podrazumevaju mapiranje direktnih investicija dijaspore na teritoriji koju pokriva projekat. U ovom procesu važnu ulogu imaju lokalne samouprave koje mogu obezbediti raspoložive osnovne podatke o dijaspori i investicijama iz dijaspore, na osnovu kojih će se u narednom koraku pristupiti detaljnom istraživanju i programiranju dalje podrške investitorima i lokalnim samoupravama.

Aktivnosti projekta dalje uključuju tehničku podršku za 10 opština i gradova sa najzastupljenijom aktivnošću dijaspore. To pre svega podrazumeva izradu baze investicionih projekata i izradu paketa promotivnih materijala za investicione mogućnosti i potencijale.

        

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Aktuelni Konkursi

Newsletter

Prijavite se na našu mejling listu, dobijajte automatski najnovije informacije sa našeg sajta i budite obavešteni o aktuelnim konkursima.