Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Pomoć potencijalnim korisnicima sredstava IPARD programa

25.05.2017

U okviru aktivnosti predviđenih projektom „Regionalna platforma za ruralni razvoj – Braničevo-Podunavlje u korak sa EU“, Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ organizovala je proteklih 2 dana radionice na temu „Kako iskoristiti sredstva nacionalnog IPARD programa?“.

Preko 70 učesnika iz celog regiona su na radionicama u Velikoj Plani i Petrovcu na Mlavi (23. i 24. maja 2017), mogli da čuju osnovne informacije o nacionalnom IPARD programu, sredstvima koja će biti na raspolaganju u narednom periodu, osnovnim uslovima za konkurisanje i vrstama prihvatljivih investicija. Takođe su mogli da saznaju nešto više o praktičnim aspektima apliciranja, kroz primere uspešnih projekata iz zemalja okruženja, ali i kroz postavljanje dodatnih pitanja i međusobnu diskusiju.

Fokus radionice bio je na Merama u okviru kojih se očekuje i raspisivanje prvih poziva: 101 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, 103 - Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i prodaje poljoprivrednih i proizvoda ribarstva i 302: Diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja. Da podsetimo, visina bespovratnih sredstava okvirno se kreće od 50-70%, odnosno od 10.000 – 2 miliona evra. Dodatnu povoljnost kod konkurisanja imaće mlađi do 40 godina starosti, kao i podnosioci prijava iz planinskih i područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.   

IPARD program će realizovati Ministarstvo poljoprivrede i zašite životne sredine, odnosno Uprava za agrarna plaćanja - buduća Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za koju se očekuje akreditacija i odobrenje za rad od strane Evropske komisije, što predstavlja jedan od ključnih preduslova za raspisivanje prvih Poziva.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Newsletter

Prijavite se na našu mejling listu, dobijajte automatski najnovije informacije sa našeg sajta i budite obavešteni o aktuelnim konkursima.