Razvojna agencija Srbije se kreiranjem Programa podrške privrednim društvima za promociju izvoza opredelila da podrži unapređenje izvoznih potencijala domaćih privrednih društava, a u cilju povećanja prihoda od izvoza odabranih sektora, uravnoteženja platnog bilansa i unapređenja ugleda Republike Srbije u međunarodnoj poslovnoj zajednici, kao i povećanja plasmana domaćih proizvoda na stranim tržištima.

Za realizaciju ovog programa opredeljen je budžet u iznosu od 185.000.000,00 RSD. Finansira se refundacijom 40% do 60% vrednosti troškova prihvatljivih aktivnosti, bez PDV. Svaki Podnosilac prijave može podneti jednu prijavu, s tim što u okviru iste mora da aplicira za više od jedne aktivnosti koje su definisane Programom.

NAMENA BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Bespovratna sredstva koja se odobravaju u skladu sa ovim Programom mogu se dodeliti u vezi sa realizacijom projektnih aktivnosti usmerenih ka ciljanim tržištima, odnosno mera intervencija koje se odnose na:

1. Konsultantsku podršku za razvojnu strategiju pozicioniranja na ciljano tržište

2. Konsultantsku podršku za aktivnosti izvoznog marketinga

3. Izlaganje na međunarodnim sajmovima i poslovnim susretima

4. Ulazak na ciljano tržište i unapređenje pozicije na istom

5. Konsultantsku podršku za unapređenje izvoznih sposobnosti

6. Unapređenje proizvodnih sposobnosti

Proizvodni sektori koji su predmet podrške Programa su:

- sektor prehrambene industrije (primarna poljoprivredna proizvodnja, konzervisanje svežeg voća, jezgrastog voća ili povrća zamrzavanjem, sušenjem, stavljanjem u ulje ili sirće, stavljanjem u konzerve i proizvodnja narezanog i očišćenog voća nisu podržani ovim programom);

- sektor drvne industrije (proizvodnja nameštaja);

- sektor modne industrije (proizvodnja odevnih predmeta, obuće i modnih aksesoara);

- sektor proizvodnje gume i plastike;

- sektor proizvodnje mašina i opreme za druge namene;

- sektor proizvodnje električne opreme;

- sektor proizvodnje metalnih proizvoda.