Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

RRA BP u 2014. godini

24.12.2014

Za nama je još jedna poslovna godina. Želeli bismo da sa vama podelimo naše utiske i poslovne rezultate.. 

Obzirom na prolećne poplave i opštu situaciju u zemlji, donošenje uredbi i programa Vlade RS, a koji se tiču Regionalnih razvojnih agencija, su kasnili u odnosu na predviđeno, tako da prve aktivnosti nisu krenule pre juna.

U međuvremenu, Regionalna razvojna agencija je sprovela konkurs za izbor direktora. Komisija za izbor je rezultate obrazložila na 12. sednici Skupštine članova društva, i za direktorku Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“, na mandat od 4 godine , je izabrana g-đa Nada Kokot iz Smedereva. Sa obavljanjem dužnosti je otpočela početkom maja.

Odmah se krenulo sa sklapanjem Ugovora sa osnivačima, koji su bili neophodan preduslov za predavanje zahteva za akreditaciju RRA BP. Svi potrebni ugovori su sklopljeni u najkraćem mogućem roku, te su se već početkom juna stekli uslovi da Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ bude akreditovana od strane Ministarstva privrede i Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR), za sprovođenje programa regionalnog razvoja na teritoriji Regiona koji pokriva. Na ovaj način je Region najzad dobio mogućnost da ravnopravno učestvuje u svim programima Vlade, a privrednici iz regiona da koriste izvore finansiranja, kao i stručnu konsultantsku pomoć.


Slika 1: direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj, Miloš Ignjatović, uručuje Akreditaciju Nadi Kokot, direktorki RRA „Braničevo-Podunavlje“ na 15. sednici Skupštine osnivača RRA BP


Slika 2: Radiša Dragojević, predsednik Skupštine RRA BP; Nada Kokot, direktorka RRA BP; Miloš Ignjatović, direktor NARR

U nastavku je pregled aktivnosti akreditovane RRA BP, vezano za sprovođenje standardizovanog seta usluga (SSU) u 2014. godini.

Jedna od osnovnih aktivnosti u okviru SSU, jeste sprovođenje obuka. Obuke se generalno dele na one namenjene početnicima u poslovanju, dakle osobama koje tek planiraju da otpočnu samostalan posao i na one namenjene predstavnicima malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima. Sertifikat koji polaznici dobijaju nakon odslušane trodnevne Obuke za početnike u biznisu, neophodan je preduslov kod apliciranja za sredstva za samozapošljavanje koja daje Nacionalna služba za zapošljavanje.


 
Pored toga, održano je ukupno 8 promotivnih aktivnosti u Regionu, sa ciljem promocije javnih poziva, kao i promocije preduzetništva među učenicima završnih godina dve srednje i Visoke tehničke škole strukovnih studija u Požarevcu. Na ovim promocijama ukupno je bilo prisutno preko 120 učenika i studenata.

Pružen je i veliki broj informacija, lično i putem e-maila, o aktuelnim pozivima i programima, osmišljena su i urađena 3 Info lista na aktuelne privredne teme, a za 14 firmi iz regiona urađene su savetodavne usluge, bilo putem provere stanja u poslovanju, izrade biznis ili marketing plana.

RRA BP je za svoje osnivače napisala dva predloga projekata za poziv Exchange 4, koji finansira EU. Oba predloga projekta su odobreni za finansiranje i u februaru 2014. godine potpisani su ugovori između predstavnika lokalnika samouprava i Delegacije EU. Projekti se tiču socijalne zaštite i upravljanja imovinom. Ukupna vrednost projekata je cca 350.000 evra.

Pored toga, RRA BP je tokom 2014. godine napisala još 16 projekata za svoje osnivače, uglavnom za manje pozive, koji su bili raspoloživi tokom godine. Za sada imamo povratnu informaciju da je jedan projekat odobren za finansiranje (vrednost 18.000 evra), dok se za ostale čekaju odluke.

Na kraju bismo želeli da spomenemo i da se još jednom zahvalimo za izuzetan gest naše renomirane firme SUPERIOR iz Velike Plane, koja je krajem oktobra donirala više od 25 tona svog proizvoda, luka za sadnju, arpadžik tipa Kolos F1, građanima regiona. Ova donacija, čija vrednost prelazi 3,000.000 dinara, podeljena je uz logističku podršku RRA BP i lokalnih samouprava. Superior je jedan od osnivača RRA BP.
Tokom 2014. godine, trudili smo se da što više budemo od koristi svojim osnivačima, ali isto tako i građanima Regiona Braničevo-Podunavlje. Nadamo se da ćemo u 2015. godini biti još uspešniji i da će godišnji članak sa sumiranim rezultatima biti barem dva puta duži.

Srdačno vaša, akreditovana RRA BP


Slika 3: Promocija preduzetništva za učenike završnih godina VTŠSS Požarevac


Slika 4: Promocija preduzetništva za učenike završne godine Ekonomske škole u Požarevcu


Slika 5: Promocija preduzetništva za učenike završne godine srednje Politehničke škole u Požarevcu


Slike 6: Obuka za početnike u biznisu, Smoljinac, prostorije UPP Smoljinac

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Aktuelni Konkursi

Newsletter

Prijavite se na našu mejling listu, dobijajte automatski najnovije informacije sa našeg sajta i budite obavešteni o aktuelnim konkursima.