Ciljevi Poziva: Opšti cilj poziva jeste doprinos jačanju socijalne kohezije i inkluzije u multietničkim opštinama u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije. Specifični ciljevi su doprinos ostvarivanju prava nacionalnih manjina, unapređenje međuetničkog razumevanja i odnosa, bolja integracija nacionalnih manjina i odgovor na specifične potrebe marginalizovanih i ranjivih grupa u multietničkim zajednicama. U okviru ovog Poziva opredeljeno je ukupno 400.000 EUR za pojedinačne ili međuopštinske projekte.               

Oblasti i prihvatljive aktivnosti:

1. Jačanje socijalne inkluzije i kohezije u multietničkim opštinama odgovaranjem na specifične potrebe isključenih grupa i poboljšanjem njihovog socio-ekonomskog položaja, primenjujući multietnički princip prilikom definisanja korisnika:

 • Ekonomsko osnaživanje marginalizovanih i ranjivih grupa stanovništva kroz pokretanje biznisa, ruralni razvoj, obrazovanje i druge inicijative koje stvaraju nove poslove i mogućnosti za generisanje prihoda;
 • Poboljšanje pristupa socijalnoj zaštiti, zdravstvenoj nezi, obrazovanju i/ili drugim osnovnim pravima za pripadnike isključenih grupa

2. Unapređenje međuetničkih odnosa i zajedničkog dijaloga, doprinoseći sveukupnoj koheziji zajednice, naročito među mladima:

 • Jačanje saradnje i građenje poverenje između zajednica različitog etničkog porekla kroz obrazovne, ekonomske, kulturne, sportske i ostale intervencije;
 • Uspostaviti nove i/ili učvrstiti postojeće mehanizme za prevenciju i zaštitu od diskriminacije, naročito u odnosu na nacionalne manjine;

3. Usaglašavanje lokalnih politika za poboljšanje položaja nacionalnih manjina sa nacionalnim regulatornim okvirom i otklanjanje nedoslednosti u njihovom sprovođenju:

 • Razvoj lokalnih politika za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i omogućavanje njihove efikasne primene u lokalnim zajednicama kroz realizaciju odgovarajućih mera;
 • Poboljšanje efikasnosti i efektivnosti javnih institucija u rešavanju pitanja od značaja za nacionalne manjine;

4. Podsticanje međuopštinske saradnje između multietničkih zajednica, naročito između regiona koje naseljavaju različite nacionalne manjine:

 • Povezivanje i realizacija zajedničkih aktivnosti između lokalnih organizacija/institucija koje rade na jačanju međuetničke saradnje i/ili se bave pitanjima od značaja za nacionalne manjine;
 • Razmena iskustva, zagovaranje i primena primera dobre prakse u vezi sa unapređenjem međuetničke saradnje i/ili ostvarivanjem prava nacionalnih manjina.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava:             

 • Partija 1 (međuopštinski projekti): 15.000-30.000 EUR    
 • Partija 2 (pojedinačne opštine): 10.000-15.000 EUR

Minimalno su-finansiranje: samo ukoliko je vodeći podnosilac prijave lokalna samouprava ili neka od njenih institucija – min. 15%

Partnerstvo:

 • Partija 1 je usredsređena na podršku projekata koji se sprovode u minimum dve multietničke opštine, kao rezultat međuopštinske saradnje. Ovi projekti zahtevaju obavezno uspostavljanje partnerstva između dve organizacije civilnog društva (OCD) koje potiču iz obe ciljane opštine. Ukoliko je podnosilac predlog projekta jedinica LSU, neophodno je da uspostavi formalno partnerstvo sa drugom LSU i dve lokalne OCD sa sedištem u ciljanim opštinama.
 • Partija 2 usmerena je na projekte koji se sprovode u jednoj multietničkoj opštini i ne predviđa obavezno partnerstvo kada je podnosilac predloga projekta OCD. Ako je kandidat jedinica LSU, u tom slučaju projekat mora da bude rezultat partnerstva sa lokalnom OCD.

*Ukoliko je podnosilac prijave OCD, partnerstvo sa LSU nije obavezno ali se preporučuje i biće dodatno bodovano.

Period implementacije projekata: 8-12 meseci

Ko može aplicirati: lokalne samouprave i njihove institucije, organizacije civilnog društva registrovane u ciljanim opštinama: Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žagubica, Žitorađa, Koceljeva, Kučevo, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Majdanpek, Medveđa, Merošina, Negotin, Novi Pazar, Petrovac na Mlavi, Požarevac, Preševo, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Surdulica i Tutin.

Napomena: Jedan podnosilac može da dostavi više od jednog predloga projekta, ali samo jedna prijava može da bude prihvaćena za finansiranje. Podnosilac jedne prijave može da bude partner u drugoj prijavi i da istovremeno dobije bespovratna sredstva kao vodeći podnosilac i kao partner na drugom odobrenom projektu.

Prijave se moraju dostaviti isključivo na mejl rsoc.applications@unops.org.

Posetite jednu od šest info sesija na kojima će biti predstavljeni uslovi poziva. Prijavljivanje za učešće na info sesijama vrši se putem mejla  biljanak@unops.org:  

Kučevo, Hotel „Rudnik”, utorak,  30. oktobar u 11 časova

Borsko jezero, Hotel „Jezero”, sreda, 31. oktobar u 11 časova

Valjevo, Hotel „Grand”, petak, 02. novembar u 11 časova

Sjenica, Hotel „Lane”,  utorak,  06. novembar u 11 časova

Niš, New City Hotel, sreda, 07. novembar u 11 časova

Vranje, Dom vojske, četvrtak, 08. novembar u 11 časova