Svrha Poziva: Poziv za Paket podrške za unapređenje transparentnosti i građanskog učešća na lokalnom nivou i Paket podrške za unapređenje antikorupcijskih politika na lokalnom nivou objavljuje se drugu godinu za redom, u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO”, a koji podržava Vlada Švajcarske i implementira Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Paketi podrške lokalnim samoupravama podrazumevaju pružanje ekspertske podrške i stručnog znanja kroz obuke, mentorski rad, savetodavnu podršku i podršku unapređenju postojećih ili razvoju novih procedura i akata u lokalnim samoupravama u skladu sa razvijenim modelima i najboljim praksama, u sledećim predmetnim oblastima:

1. Unapređenje građanskog učešća i transparentnosti na lokalnom nivou (ref. br. PP-02/2019)

2. Unapređenje antikorupcijskih politika na lokalnom nivou (ref. br. PP-03/2019)

Prihvatljivi vidovi podrške:

1. Unapređenje građanskog učešća i transparentnosti:

  • Oblast Uključivanje građana i lokalne zajednice u proces izrade budžeta: uređivanje postupka javne rasprave, izgradnja kapaciteta LS, izrada plana aktivnosti i dr.
  • Oblast Jačanje transparentnosti lokalnog budžeta: podrška uspostavljanju posebnog dela na internet stranici LS, izradi i objavljivanju građanskog vodiča kroz budžet i dr.
  • Rodno odgovorno budžetiranje: napređenje kapaciteta LS, podrška u planiranju i postupku izrade i donošenja budžeta i dr.
  • Oblast Transparentno finansiranje organizacija civilnog društva: Analiza dokumenata i akata, podrška u izradi/unapređenju Pravilnika i dr.

2. Unapređenje antikorupcijskih politika

  • Podrška za izradu i sprovođenje LAP-a
  • Podrška za reviziju i sprovođenje važećeg LAP-a
  • Podrška za sprovođenje važećeg LAP-a

Okvirni period implementacije podrške: 10.12.2019 – 10.12.2020.

Ko može aplicirati: svi zainteresovani gradovi, opštine i gradske opštine u Republici Srbiji, osim lokalnih samouprava koje su predmetni paket sprovodile u okviru pretjhodnog poziva (Unapređenje građanskog učešća: Beograd, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vranje, Vračar (Beograd), Jagodina, Kikinda, Kučevo, Smederevo i Trgovište. Antikorupcija: Boljevac, Vladičin Han, Vranje, Žabalj, Zaječar, Loznica, Medveđa, Plandište, Sombor i Trgovište.)