Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Pomoć potencijalnim korisnicima sredstava IPARD programa

25.05.2017

U okviru aktivnosti predviđenih projektom „Regionalna platforma za ruralni razvoj – Braničevo-Podunavlje u korak sa EU“, Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ organizovala je proteklih 2 dana radionice na temu „Kako iskoristiti sredstva nacionalnog IPARD programa?“.

Preko 70 učesnika iz celog regiona su na radionicama u Velikoj Plani i Petrovcu na Mlavi (23. i 24. maja 2017), mogli da čuju osnovne informacije o nacionalnom IPARD programu, sredstvima koja će biti na raspolaganju u narednom periodu, osnovnim uslovima za konkurisanje i vrstama prihvatljivih investicija. Takođe su mogli da saznaju nešto više o praktičnim aspektima apliciranja, kroz primere uspešnih projekata iz zemalja okruženja, ali i kroz postavljanje dodatnih pitanja i međusobnu diskusiju.

Fokus radionice bio je na Merama u okviru kojih se očekuje i raspisivanje prvih poziva: 101 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, 103 - Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i prodaje poljoprivrednih i proizvoda ribarstva i 302: Diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja. Da podsetimo, visina bespovratnih sredstava okvirno se kreće od 50-70%, odnosno od 10.000 – 2 miliona evra. Dodatnu povoljnost kod konkurisanja imaće mlađi do 40 godina starosti, kao i podnosioci prijava iz planinskih i područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.   

IPARD program će realizovati Ministarstvo poljoprivrede i zašite životne sredine, odnosno Uprava za agrarna plaćanja - buduća Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za koju se očekuje akreditacija i odobrenje za rad od strane Evropske komisije, što predstavlja jedan od ključnih preduslova za raspisivanje prvih Poziva.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Aktuelni Konkursi

Newsletter

Prijavite se na našu mejling listu, dobijajte automatski najnovije informacije sa našeg sajta i budite obavešteni o aktuelnim konkursima.