Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Sprovedena Analiza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću i tržišnim potencijalom u Regionu Braničevo-Podunavlje

04.03.2019

U okviru regionalnog projekta “Ukusi Regiona – Promovisanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću za unapređenje ekonomskih kapaciteta porodičnih gazdinstava” koji realizuje Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje” u saradnji sa partnerima i saradnicima iz Regiona, tokom proteklih meseci sprovedeno je istraživanje i analiza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću i tržišnim potencijalom u Regionu Braničevo-Podunavlje.

Cilj ove aktivnosti je bio da se prikupe osnovne informacije o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima iz Regiona, koji imaju određenu dodatu vrednost. Istraživanje sprovedeno putem upitnika, rezultiralo je identifikacijom oko 70 proizvoda koji se trenutno proizvode širom Regiona. Pored rezultata istraživanja, angažovani eksperati Udruženja Slou food mreža mladih Velika Plana sproveli su dodatne analize poznatih proizvoda sa dodatom vrednošću, posebno onih koji imaju zaštićeno geografsko poreklo i predstavljaju autentični proizvod Regiona.

Kao rezultat sprovedene Analize, identifikovani su sledeći najperspektivniji sektori, odnosno grupe proizvoda:

1. Prerada voća i povrća, uključivo slatke i kisele zimnice, sokovi, rakije, vina i sl,

2. Pčelarstvo, sa posebnim fokusom na proizvode na bazi meda sa dodatom vrednošću, i

3. Prerada mleka, sa posebnim fokusom na rase životinja od kojih se mleko dobija, kao i na sireve od nepasterizovanog mleka.    

Naredne Projektom planirane aktivnosti uključuju održavanje stručnih radionica i izradu praktičnih priručnika za proizvodnju, koji će se fokusirati na gorepomenute sektore, odnosno proizvode. Ovi sektori će takođe biti u fokusu različitih planiranih marketinških aktivnosti, kao i razvoja koncepta regionalnog brendiranja, koje imaju za cilj unapređenje pozicioniranosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Regiona na tržištu, kao i unapređenje diversifikacije ruralne privrede, odnosno ekonomskih aktivnosti poljoprivrednih gazdinstava.  

Pripremljeni dokument možete preuzeti: ovde.

Projekat „Ukusi Regiona“ traje 9 meseci i se sprovodi u periodu od 24. oktobra 2018-24. jula 2019. godine, a okvirna vrednost projekta iznosi 22.000 $. Projekat se realizuje u okviru šireg projekta „Pomoć trgovini – Podrška proizvodnim kapacitetima sektora agro-industrije u Srbiji“ koji realizuju Program razvoja Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz finansijsku podršku Ruske federacije.

Više informacija o Projektu: Ivana Antonijević, ivana.antonijevic@rra-bp.rs, 060/5 100 500.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Aktuelni Konkursi

Newsletter

Prijavite se na našu mejling listu, dobijajte automatski najnovije informacije sa našeg sajta i budite obavešteni o aktuelnim konkursima.