Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Uspešno završen projekat „Ukusi regiona Braničevo-Podunavlje“

23.07.2019

Tokom proteklih devet meseci, Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ je uspešno implementirala regionalni projekat „Ukusi Regiona - Promovisanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću za unapređenje ekonomskih kapaciteta porodičnih gazdinstava“, u okviru šireg programa „Podrška razvoju proizvodnih kapaciteta u agro-industrijskom sektoru u Srbiji“ koji finansira Ruska Federacija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Svrha projekta bila je promocija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću, sa posebnim fokusom na tradicionalne, proizvode sa oznakama geografskog porekla i inovativne proizvode.

U okviru projektnih aktivnosti sprovedena je analiza proizvoda iz Regiona sa tržišnim potencijalom i identifikovana su tri najperspektivnija sektora: prerada voća i povrća, pčelarstvo i prerada mleka. Realizovan je i program obuka za preko 80 učesnika na različite teme: marketing i brendiranje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, proizvodnja voćnih rakija i autohtonih vrsta sireva, seoski turizam i obuka za početnike u poslovanju, a pripremljena su i tri Priručnika – za proizvodnju voćnih rakija, Homoljskog sira i seoski turizam. Takođe je razvijen koncept regionalnog brendiranja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao osnov za buduće aktivnosti unapređenja tržišne pozicioniranosti proizvoda iz regiona Braničevo-Podunavlje. Na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu predstavljeni su proizvodi 20 proizvođača koji su izazvali veliko interesovanje među posetiocima, a organizovan je i ceo niz aktivnosti sa svrhom boljeg povezivanja sektora ugostiteljstva i proizvođača, kao i unapređenja digitalne promocije proizvoda iz Regiona.

U petak, 19. jula na Srebrnom jezeru je organizovan Završni događaj u okviru kojeg je održana konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici lokalnih samouprava iz Regiona, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Zavoda za intelektualnu svojinu i Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia Organica. Predstavljen je Javni poziv za podsticaje za pripremu lokalnih strategija ruralnog razvoja u skladu sa LEADER pristupom, a u okviru panel diskusije bilo je reči o organskim proizvodima i proizvodima sa oznakom geografskog porekla u kontekstu potražnje na domaćem i stranim tržištima, odnosno velikim potencijalima za proizvodnju istih u našem Regionu. Predstavljen je i lokalni primer dobre prakse u oblasti inovativnih proizvoda – Medeni krem Veverko, koji je na nacionalnom tržištu već prepoznat kao visokokvalitetan proizvod na bazi meda.

U okviru Završnog događaja, organizovan je i dvodnevni Sajam lokalnih proizvoda na kojem se predstavilo preko 30 proizvođača hrane i pića iz Regiona, pa su posetioci Srebrnog jezera mogli da degustiraju i kupe različite vrste meda i pčelinjih proizvoda, domaće sokove, džemove i turšije, šumske plodove, voćne rakije i vina, različite sireve i suhomesnate proizvode, kao i prirodne sapune i kozmetiku na bazi pčelinjih proizvoda, kozijeg mleka i lekovitog bilja. Veliki broj posetioca Sajma potvrdio je kvalitet prezentovanih proizvoda, ali i potrebu da se na ovaj i slične načine oni još više približe turistima i posetiocima Regiona.

Obzirom na sjajne rezultate ostvarene tokom realizacije Projekta, kao i novonastale inicijative, u narednom periodu planiraju se novi projekti i aktivnosti koji će doprineti unapređenju konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda regiona Braničevo-Podunavlje.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Aktuelni Konkursi

Newsletter

Prijavite se na našu mejling listu, dobijajte automatski najnovije informacije sa našeg sajta i budite obavešteni o aktuelnim konkursima.