Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Započeo sa implementacijom novi regionalni projekat za Braničevo-Podunavlje

05.10.2015

Zahvaljujući podršci Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, Regionalna razvojna agencije “Braničevo-Podunavlje” započela je implementaciju projekta “Evropeizacija lokalnih politika u oblasti ruralnog razvoja”. Projekat se realizuje na teritoriji regiona Braničevo-Podunavlje, a predviđeno je da traje do 30. jula 2016. godine.

Evropska komisija je 20. januara 2015. godine usvojila Program predpristupne pomoći za ruralni razvoj Republike Srbije za programski period 2014. - 2020. godine (IPARD II) i za njegovu realizaciju opredelila ukupno 175 miliona evra. Cilj IPARD II Programa je da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrednog sektora, njegovom usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i diversifikaciji i razvoju ekonomskih aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim sredinama.

Pored neophodnih reformi i usklađivanja politika, pravnog i institucionalnog okvira u ovoj oblasti na nacionalnom nivou, neophodno je unapređenje kapaciteta svih ključnih aktera na lokalnom i regionalnom nivou, u smislu jasno identifikovanih potreba i razvojnih prioriteta u ovoj oblasti, kao i veće informisanosti, znanja i poboljšane saradnje svih zainteresovanih.

U tom smislu, Projekat predviđa uključivanje kreatora lokalnih politika i zaposlenih u lokalnim samoupravama, organizacija civilnog društva i vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, predstavnika zadruga, preduzetnika i MSP koji svojim poslovnim aktivnostima doprinose ruralnom razvoju, kao i svih zainteresovanih strana.

Jedan od ciljeva projekta takođe predviđa i unapređenje komunikacije i saradnje sa svim relevantnim nacionalnim institucijama i organizacijama, sa ciljem većeg učešća lokalnih i regionalnih aktera u kreiranju nacionalnih politika i procesu pregovaranja sa EU u oblasti ruralnog razvoja.

Obzirom da se početak sprovođenja prvih akreditovanih mera Programa očekuje tokom 2016. godine, vizija ovog Projekta je da bude podsticaj i podrška uspešnom korišćenju IPARD II sredstava i time uspešnijem ruralnom razvoju u regionu Braničevo-Podunavlje.

Više informacija o projektu: OVDE. 

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Aktuelni Konkursi