Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Hvala Vam što ste ocenili naš tekst

Već ste glasali na ovoj stranici!

Na info sesiji predstavljen lokalni fond za razvoj poljoprivrede u Velikoj Plani

12.09.2023

U utorak 12. 09. 2023. godine Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalna razvojna agencija Braničevo - Podunavlje i opština Velika Plana, organizovali su u Velikoj Plani info sesiju  na kojoj je predstavljen Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede i način konkurisanja za sredstva koja se dodeljuju u okviru konkursa koji je otvoren za ovu opštinu. 
Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede se realizuje uz podršku Projekta „Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA
Ukupna raspoloživa sredstva po ovom konkursu su 3.000.000 dinara i mogu biti iskorišćena za kupovinu opreme, mašina, košnica ili grla stoke potrebne za unapređenje proizvodnje ili prerade hrane. Iznos sredstava po korisniku se kreće od 60.000,00 do 300.000,00 dinara. 
Korisnici sredstva vraćaju bez kamate tokom perioda od tri godine u fond, iz kog će se nakon toga podržavati drugi poljoprivrednici. 
Konkursom je planirana podrška fizičkim licima - nosiocima registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sa aktivnim statusom, starosti od 18 do 75 godina,  koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom hrane. Potencijalni korisnici moraju imati prebivalište na teritoriji lokalne samouprave, kao i da u Registru poljoprivrednika imaju upisano minimalno 10 ari iz biljne proizvodnje, minimalno umatičenih 10 grla ovaca ili 5 grla  koza ili 2 grla  goveda ili 2 grla svinja autohtonih rasa ili 5 registrovanih i obeleženih košnica ili 20 grla živine.
Posebno se pozivaju žene i mladi koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava da se prijave i koriste podsticajna sredstva za razvoj svoje proizvodnje. 
„Cilj ovog projekta je stvaranje lokalnih fondova koji pružaju podršku poljoprivrednicima da unaprede svoje poslovanje, razviju nove proizvode i na taj način osiguraju bolje uslove za život svojih porodica i život na selu. Fond je fleksibilan, prilagođava se lokalnim razvojnim prioritetima i ostaje lokalnim samoupravama da ga razvijaju u narednim godinama kao dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede i prerade hrane. Fondove u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama formiraju lokalne samouprave, koje zatim upravljaju fondom u skladu sa sopstvenim planom ruralnog razvoja. Fondacija Divac, uz podršku USAID-a, razvoj fondova pomaže praktično, promotivno i finansijski u prvoj godini razvoja lokalnih fondova. Značajno je napomenuti da su fondovi kreirani tako da budu fleksibilni i odgovore potrebama za finansiranje koje ne postoje preko drugih programa podrške i subvencija“ – izjavio je Milijan Maraš iz Fondacije Ana i Vlade Divac.
Konkurs za teritoriju Velike Plane je otvoren do 20. septembra 2023. godine.
 

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na odgovor i pomozite nam da unapredimo naš website.

Aktuelni Konkursi